Je wordt wakker en kijkt uit naar dat eerste kopje koffie. Op kantoor start je je laptop op en loopt naar de koffiemachine. Maar dan…een vreemd geluid en er komt geen koffie uit. Daar gaat een goed begin van de dag.
Een goed werkende koffiemachine is onmisbaar voor elke onderneming. Of het nu gaat om een machine op kantoor, in de horeca of in de sportkantine, een storing kan voor flinke frustratie zorgen. In dit artikel lees je hoe je jouw machine in goede conditie houdt en wanneer koffiemachine reparatie door een professional nodig is.
Veelvoorkomende problemen bij koffiemachine
Een koffiemachine kan veel verschillende storingen geven. Maar sommige problemen komen vaker voor dan andere. Dit zijn enkele veelvoorkomende storingen:
De machine zet geen koffie
Je drukt op de knop, maar helaas gebeurt er niets. Dit kan te maken hebben met een verstopte filter, een leeg waterreservoir of een defecte pomp.
Koffie smaakt niet zoals het hoort
Je bakje koffie proeft een beetje bitter, zuur, waterig of misschien wel metaalachtig. Dit kan liggen aan kalkaanslag, vervuilende leidingen of verkeerd afgestelde instellingen.
Water lekt uit de machine
Een klein lek kan al snel een groot probleem worden. Vaak wordt dit veroorzaakt door versleten dichtingen of een verstopt watercircuit.
De melkopschuimer werkt niet
Je wil graag een lekkere cappuccino zetten, maar in plaats van opgeschuimde melk krijg je…niks. Dit kan komen door opgedroogde melkresten die de stoomtoevoer blokkeren of een probleem met de stoomfunctie.

Zelf je koffiemachine onderhouden
Je kent het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ vast wel. Door je koffiemachine goed te onderhouden, kun je storingen en dus reparaties voorkomen. We geven je 4 tips:
- Maak je koffiemachine dagelijks schoon. Ook je koffiemachine verdient af en toe een schoonmaakbeurt. Spoel de zetgroep dagelijks door om koffieresten te verwijderen. Leeg en maak de lekbak schoon en tot slot: houd het melksysteem schoon. Een kleine moeite, maar maakt een groot verschil in smaak en prestatie.
- Ontkalk de machine regelmatig. Zoals we eerder al hebben besproken, kan kalkaanslag de smaak van je kopje koffie beïnvloeden. Daarnaast kan het ook de levensduur van je machine verkorten. Ontkalk de machine volgens de instructie in de handleiding van je machine.
- Maak gebruik van de juiste koffiebonen. Je vraagt je misschien af: kan je verkeerde koffiebonen gebruiken? Ja zeker! Goedkopere bonen met een hoog oliegehalte kunnen zich ophopen in het maalwerk. Hierdoor kan het vastlopen en werkt je koffiemachine minder goed. Kies voor kwaliteitsbonen, dat is niet alleen beter voor je machine maar ook voor je kopje koffie 😉.
- Controleer de waterkwaliteit. Hard water kan sneller kalkaanslag veroorzaken, een waterfilter kan dan uitkomst bieden. Wil je weten hoe hard jouw water is? Gebruik een teststrip of check de waterhardheid bij je waterleverancier.
Wanneer is professionele reparatie nodig?
Soms is een probleem te complex om zelf op te lossen. In deze gevallen is het verstandig om een specialist in te zetten:
- De machine maakt een hard geluid of zet geen koffie meer.
- Er is sprake van aanhoudende lekkages.
- De machine blijft foutmeldingen geven, ondanks een reset.
- De koffiesmaak blijft achteruit gaan, ondanks schoonmaak en ontkalking.
De professionele service bij Van Krieken Koffie
Van Krieken Koffie biedt uitgebreide service en onderhoud voor koffiemachines. We begrijpen dat een defecte koffiemachine vervelend is, niet alleen voor de werksfeer maar ook voor de klanttevredenheid. Daarom mag je van onze gratis koffieservice verwachten dat we jouw probleem binnen 24 uur (op werkdagen) komen oplossen. Naast onderhoud en reparatie bieden we ook de juiste koffie, machines en bijproducten aan. Kortom, Van Krieken Koffie biedt een complete koffieservice voor elk bedrijf.
Heeft jouw koffiemachine onderhoud of reparatie nodig? Neem contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat jouw machine weer snel werkt zoals het hoort.